Kefírové BIO Kolostrum QuraDea (Kefir Special) - 120 kapslí
2 199,00 Kč
Přejít do obchodu
další informace
První myšlenka vložit tibetskou houbu do nejkvalitnějšího čerstvého BIO kolostra a stvořit tak zlatavý mlezivový kefír - tedy bioaktivní savčí panaceu bohatou na desítky unikátních druhů probiotických bakterií a mikroorganismů, protilátek a růstových faktorů mleziva, peptidů a aminokyselin, tansfer faktorů, enzymů, minerálů, mastných kyselin mj. vč. nativních metabolitů kefírových zrn a mnoho dalších látek vznikla již v roce 2019 při zahájení spolupráce adamraw.cz s QuraDea ve Švýcarském Chamu.Následně když pak v roce 2021 vznikl na mé zásady dost zkompromisovaný semi-fake produkt https://www.adamraw.cz/kefir-kolostrum-kapsle/ ,(který však stále solidně fungoval navzdory denaturaci nedokonalým procesem výroby a jen středně kvalitní zdrojové surovině) jsme dosud nerealizovatelnou myšlenku (protože jsem vždy chtěl jedině zcela RAW, nepasterizovaný a "živý" produkt) obnovili a více než rok jsme usilovně pracovali na její realizaci. Prošli jsme obrovským množstvím testování a mikrobiálních screeningů, experimentů s fermentací syrového kefíru bez pasterizace pouze tibetskou houbou v různých nejsanitárnějších laboratorních podmínkách a různých teplotách vč. dlouhotrvající pomalé fermentace úplně v chladu, rychlofermentace naopak v teple, kombinování mnoha různých druhů kefírových zrn dohromady a na stole se objevili dokonce mj. nápady jako rázové vlnění, ultra-fialové světlo a ultrazvuk pro potlačení limitů bakteriální "zátěže" finálního syrového produktu pro lidskou spotřebu dle směrnic legislativy EU.Nikdy se nedalo do limitů vejít, protože kefírová fermentace je ultra-bakteriální proces a některé druhy bakterií se při něm ve vztahu ke směrnicím pro nepasterizované produkty lidské spotřeby mnohanásobně vymykají kontrole a limitům. Zjistili jsme navíc, že systém je nastaven tak, aby se nedal podobný produkt vlastně vyrobit jinak, než v domácích podmínkách a pro vlastní spotřebu (na vlastní riziko). Sama myšlenka - vyrobit lidem vlastně natolik syrový a nativní produkt, vzniklý navíc řemeslnou tradiční metodou jakoby jste si ho právě udělali doma a navíc jen několik hodin po porodu telat z jejich kolostra a své tibetské houby, navíc v BIO kvalitě (i proto se nemohli některé techniky potlačení limitujících bakterií použít - nejsou schváleny pro BIO produkty a/nebo pro mléčné výrobky) a prostřednictvím přirozené fermentace kefírovými zrny a pouze sušením mrazem pak zakonzervován pro trvanlivé použití ve fialovém skle Miron ke konzumaci kdekoli a kdykoli - byla velký sen. Věděl jsem, že když uspějeme toto bude doslova kefírový lék a nejsilnější + nejvýživnější probiotický výrobek na světě. A udělali jsme pro tento sen vše co bylo možné.Přestože se zkrátka nepodařilo při fermentaci dostat mikrobiologii pod kontrolu jako u našeho nepasterizovaného čistého kolostra https://www.adamraw.cz/vyhledavani/+Nepasterizovan%C3%A9+RAW+BIO/ , myšlenku jsme nevzdali a přemýšleli jak se dostat legálně alespoň co nejblíže tomu mému původnímu snu. Semi-fake produkt od PP mezitím slavil obrovský úspěch tísicemi prodaných ks u nás a desítek našich velkoobchodních partnerů po Evropě a já věděl, že i když produkt má něco do sebe, tak velké kompromisy v jeho produkci podlamují jeho legitimitu u nejnáročnějších, jako jsem zejména já osobně. Není možné po fermentaci kefírem již produkt denaturovat (ani sušením rozprašováním), bere to většinový smysl celému kysání houbou, kultury jsou neaktivní a víceméně hl. parabiotické (viz níže). Stejně tak není možné používat bílé standardizované denaturované kolostrum pokud chcete vytěžit pro organismus opravdu to nejlepší.Věděl jsem, že když nemůžeme udělat 100% snu, pokusíme se alespoň o 90% a šetrnou termizační-pasterizaci jsem začal brát opravdu jen jako 10% neúspěch. Věděl jsem totiž, že čisté nepasterizované BIO kolostrum jsme již zvládli a máme ho výhradně již X let k dispozici pro celý trh se všemi jeho unikátními benefity - proto pokud se na něco musíme zaměřit u kefírového kolostra a jsme prostě nuceni alespoň nějak mlezivový základ ošetřit, aby tibetská houba nevystřelila mikrobiologii (při až 2 denní fermentaci) do oblak, musí to být nativní obsah toho, co vznikne při fermentaci a díky vedlejším metabolitům kefírových zrn tibetské houby. Vytvořili jsme tedy proces, jež kompromis v denaturaci zdrojového kolostra šetrnou pasterizací vykompenzuje absolutním syrovým/RAW řešením od momentu vložení tibetské houby do tekutiny. Od tohoto momentu je produkt a vše nové co v něm díky kefíru vznikne zcela RAW.Nenechte se však mýlit, náš proces je radikálně řemeslný - natolik řemeslný, že se reálně 6 hodinové nejlepší BIO kolostrum světa sice šetrně pasterizuje, ještě čerstvé se však převeze do blízké laboratoře a ponoří se do něj autentická živá tibetská houba, která ho až 48h reálně fermentuje v nejlepších vzduchových podmínkách, následný nápoj kolostrumového kefíru je pouze vyšetřen na mikrobiologii a následně vysušen mrazem do finálního zlatavého kyselkavého krystalického prášku (lyofilizátu) nesrovnatelného s čímkoli jiným na trhu (v budoucnu plánujeme i produkci 100g a 250g práškové sypké verze, stejně jako u našeho nepasterizovaného raw kolostra optimal). I když je na zdrojové kolostrum nuceně použita šetrná pasterizace tak PŘESTO NENÍ v každé šarži mikrobiologie v pořádku a kefír se často v takových případech musí likvidovat!! Představte si tedy kde byla mikrobiologie při nepasterizovaném základu.Pokud již máte představu, jak náročný výsledek komplikovaného, důmyslného a dlouhého procesu získate tímto produktem, pojďme si shrnout něco z historie kefírových "svatých" zrn a detailní popis produktu..Jedná se o nejkvalitnější, pravou tibetskou houbou fermentovaný kolostrumový semi-raw kefír - mrazem sušený. Fermentováno pravými kefírovými zrny do zcela unikátní podoby a kvality, jaká na trhu nikdy neexistovala.
Přestože na světě existuje mnoho různých druhů fermentovaného mléka [ 4 ], mléčný kefír je jedinečný, protože se vyrábí z kefírových „zrn“. Kefírová zrna nejsou pravá zrna, ale ve skutečnosti jsou to symbiotické kolonie bakterií a kvasinek v proteinové a lipidové matrici tzv. Tibetské houby. Kefírová zrna připomínají malé kousky květáčků a fermentují mléko štěpením laktózy na kyselinu mléčnou a další prospěšné složky při současné tvorbě metabolitů a produkci desítek kmenů bakterií a kvasinek. Proteiny jsou štěpeny na pepitdy a tvoří se mj. enzymy a vitamíny. Mléčný kefír je nyní široce známý a konzumovaný v mnoha zemích po celém světě, ale po mnoho staletí byl mléčný kefír přísně střeženým tajemstvím oblasti severního Kavkazu v Rusku. Obyvatelé severního Kavkazu jsou proslulí svou dlouhověkostí, s jedním z nejvyšších podílů stoletých lidí na světě. Mléčný kefír je v této oblasti základním jídelníčkem. Mléčný kefír se tradičně vyráběl spojením čerstvého mléka a kefírových zrn uvnitř vaků z kozí kůže. Během dne byly tašky z kozí kůže zavěšeny na slunci u dveří a šťouchány nebo tlačeny každou osobou, která prošla dveřmi. Jak se mléčný kefír spotřebovával, bylo do sáčku z kozí kůže přidáno více čerstvého mléka, čímž se vytvořil kontinuální fermentační cyklus.Zrna prorokovaMléčný kefír je znám několik tisíc let. Jeho nejstarší stopy byly nalezeny ve 4000 let staré hrobce nacházející se v oblasti Xiohe v Číně.Kefír se proto konzumoval již ve starověku! V průběhu věků byl kefír údajně ceněn a konzumován mnoha kulturami po celém světě.Podle několika historiků se však k nám mléčný kefír dostal dnes díky svému velkému významu pro národy severního Kavkazu.Před více než 2000 lety byla tato oblast mezi Ruskem a Gruzií osídlena kočovnými horskými lidmi, kteří chovali stáda koz a dobytka pro mléko. Máme tendenci na to zapomínat, ale čerstvé mléko má velmi krátkou trvanlivost. Bez lednice je nejlepší způsob jeho uskladnění kvašení. Kavkazští kočovníci tedy fermentovali své mléko s kefírovými zrny a kefír byl součástí jejich každodenního života. Tato technika se předávala z generace na generaci a kefírová zrna byla velmi cenná a patřila k rodinnému dědictví.Obyvatelé kavkazských hor vyrábějí kefír tisíc let. V této oblasti jsou kefírová zrna známá pod názvem "Zrna prorokova" [ 5 ]. Jejich tradiční legendou o původu kefírových zrn je, že prorok Mohamed daroval kefírová zrna pravoslavným křesťanům v této oblasti [ 6 ]. Říká se, že Mohamed naučil lidi vyrábět kefír a lidé uctívali kefír jako potravinu podporující zdraví.Kefirová zrna a způsoby výroby kefíru udržovali lidé v kavkazských horách po mnoho generací v tajnosti. Vlastnictví kefírových zrn se v tomto regionu rovnalo bohatství. Lidé věřili, že výhody kefíru by se nějak snížily, kdyby tajemství výroby kefíru bylo sdíleno mimo jejich region. Traduje se, že Marco Polo vyzkoušel kefír a kefír byl ceněn jako léčivá potravina, ale klíče k výrobě kefíru nebyly sdíleny až do počátku 20. století.Skutečný příběh o podvodu, zajetí a odplatě
Vzhledem k tomu, že mléčný kefír byl přísně střeženým tajemstvím, tak jak se tedy vůbec stal známějším? Tady se příběh mléčného kefíru stává ještě zajímavějším..Ruský imunolog Dr. Ilja Iljič Metchnikoff (který v roce 1908 obdržel Nobelovu cenu za práci o imunitě) se začal zajímat o poznání příčin výjimečné dlouhověkosti lidí v oblasti Kavkazu a dalších regionech. Metchnikoff dospěl k závěru, že zakysané mléko, včetně mléčného kefíru, je jedním z klíčů k dlouhověkosti a vitality. Po vydání Metchnikoffovy knihy Prodloužení života v roce 1907 se Všeruská lékařská společnost rozhodla oficiálně používat mléčný kefír jako léčebnou kůru per své pacienty.Bratři Blandové z Moskevské mlékárny byli pověřeni Všeruskou lékařskou společností získat kefírová zrna od kmenů v kavkazských horách. Kmeny však odmítly bratrům Blandovům prodat jakákoli kefírová zrna kvůli stávajícím legendám a ochraně tajemství. Bratři tedy přišli s plánem, jak získat kefírová zrna: pošlou krásnou ženu na dvůr kmenového prince Beka-Mirzy Barchorova a ona jako lákadlo získá nějaká kefírová zrna. Pro tuto významnou misi byla vybrána Irina Sakharova, zaměstnankyně bratří Blandovů [5].Přestože se Irině podařilo upoutat zájem prince Barcharova, odmítl jí dát jakákoli kefírová zrna. Irina odešla od prince, avšak ten vyslal domorodce, aby ji zajali s úmyslem donutit ji vzít si ho. Bratři Blandovští provedli záchranu Iriny dříve, než se mohl uskutečnit nucený sňatek. Když Irina předložila carovi svou stížnost, princ Barcharov dostal příkaz, aby Irině odplatil. Přestože jí bylo nabídnuto zlato a šperky, Irina odmítla. To, co si vytrpěla, mohlo být kompenzováno jediným způsobem: kefírovými zrny. A tak Car oficiálně nařídil princi Barcharovovi, aby dal Irině 10 liber kefírových zrn! (toto je skutečný příběh) Kefír jako národní lidová medicínaJakmile měli bratři Blandovští zrna mléčného kefíru, začali vyrábět kefír pro již zmíněnou Všeruskou společnost lékařů. Kefír byl reálně používán v ruských nemocnicích k léčbě široké škály stavů včetně poruch trávení, rakoviny, arterosklerózy a tuberkulózy [ 5 ]. Dokonce i nyní se kefír běžně používá pro nemocniční pacienty, kojence a nemohoucí lidi ve východní Evropě [ 7 ].Do 30. let 20. století se kefír vyráběl ve velkém, aby uspokojil širokou veřejnou poptávku v Rusku. Trvalo několik desetiletí, než byl komerční proces výroby kefíru ve velkém měřítku zdokonalen. Mléčný kefír byl zaveden do západního světa v 60. letech 20. století. V poslední době se mléčný kefír stal velmi žádanou potravinou s rychle rostoucím globálním trhem. V současné době mnoho spotřebitelů, kteří dbají na své zdraví, používá pravá kefírová zrna ke snadné výrobě vlastního řemeslného mléčného kefíru doma. Na rozdíl od komerčního kefíru, který byl vyvinut v Rusku, je většina komerčně připraveného kefíru na dnešním trhu vyrobena z přímo nastavených práškových kefírových kultur. Tyto práškové kultury obsahují podstatně méně probiotických kmenů než kefírová zrna (někdy pouze 2-3 a navíc neaktivních ve výsledném produktu ve srovnání s 28+ v tradičním domácím z tibetské houby a aktivních), ale produkují masově konzistentnější komerční produkt. Co je nejdůležitější, od pradávných počátků až po současnost je mléčný kefír opravdovou superpotravinou, která obohacuje zdraví lidstva.
- Baleno ve fialovém skle Miron (více infa úplně na konci této stránky)
- Odebíráno do max. 6 hodin po porodu
- Fermentováno pravou tibetskou houbou
- Celistvé (plnotučné a plnobílkovinné), NEstandardizováno
- Semi-RAW - Zpracované jen nejšetrnější termizační pasterizací a následně fermentací kefírem a následně sušením mrazem (od vložení tibetské houby do kolostra je celý postup RAW)
- Díky přirozené fermentaci kefírovými zrny obsahuje 30krát méně laktózy (pouze 12,5 mg na kapsli)!
- Kefírové fermentované kolostrum obsahuje 65x více nízkomolekulárních peptidů
Přestože na světě existuje mnoho různých druhů fermentovaného mléka [ 4 ], mléčný kefír je jedinečný, protože se vyrábí z kefírových „zrn“. Kefírová zrna nejsou pravá zrna, ale ve skutečnosti jsou to symbiotické kolonie bakterií a kvasinek v proteinové a lipidové matrici tzv. Tibetské houby. Kefírová zrna připomínají malé kousky květáčků a fermentují mléko štěpením laktózy na kyselinu mléčnou a další prospěšné složky při současné tvorbě metabolitů a produkci desítek kmenů bakterií a kvasinek. Proteiny jsou štěpeny na pepitdy a tvoří se mj. enzymy a vitamíny. Mléčný kefír je nyní široce známý a konzumovaný v mnoha zemích po celém světě, ale po mnoho staletí byl mléčný kefír přísně střeženým tajemstvím oblasti severního Kavkazu v Rusku. Obyvatelé severního Kavkazu jsou proslulí svou dlouhověkostí, s jedním z nejvyšších podílů stoletých lidí na světě. Mléčný kefír je v této oblasti základním jídelníčkem. Mléčný kefír se tradičně vyráběl spojením čerstvého mléka a kefírových zrn uvnitř vaků z kozí kůže. Během dne byly tašky z kozí kůže zavěšeny na slunci u dveří a šťouchány nebo tlačeny každou osobou, která prošla dveřmi. Jak se mléčný kefír spotřebovával, bylo do sáčku z kozí kůže přidáno více čerstvého mléka, čímž se vytvořil kontinuální fermentační cyklus.Zrna prorokovaMléčný kefír je znám několik tisíc let. Jeho nejstarší stopy byly nalezeny ve 4000 let staré hrobce nacházející se v oblasti Xiohe v Číně.Kefír se proto konzumoval již ve starověku! V průběhu věků byl kefír údajně ceněn a konzumován mnoha kulturami po celém světě.Podle několika historiků se však k nám mléčný kefír dostal dnes díky svému velkému významu pro národy severního Kavkazu.Před více než 2000 lety byla tato oblast mezi Ruskem a Gruzií osídlena kočovnými horskými lidmi, kteří chovali stáda koz a dobytka pro mléko. Máme tendenci na to zapomínat, ale čerstvé mléko má velmi krátkou trvanlivost. Bez lednice je nejlepší způsob jeho uskladnění kvašení. Kavkazští kočovníci tedy fermentovali své mléko s kefírovými zrny a kefír byl součástí jejich každodenního života. Tato technika se předávala z generace na generaci a kefírová zrna byla velmi cenná a patřila k rodinnému dědictví.Obyvatelé kavkazských hor vyrábějí kefír tisíc let. V této oblasti jsou kefírová zrna známá pod názvem "Zrna prorokova" [ 5 ]. Jejich tradiční legendou o původu kefírových zrn je, že prorok Mohamed daroval kefírová zrna pravoslavným křesťanům v této oblasti [ 6 ]. Říká se, že Mohamed naučil lidi vyrábět kefír a lidé uctívali kefír jako potravinu podporující zdraví.Kefirová zrna a způsoby výroby kefíru udržovali lidé v kavkazských horách po mnoho generací v tajnosti. Vlastnictví kefírových zrn se v tomto regionu rovnalo bohatství. Lidé věřili, že výhody kefíru by se nějak snížily, kdyby tajemství výroby kefíru bylo sdíleno mimo jejich region. Traduje se, že Marco Polo vyzkoušel kefír a kefír byl ceněn jako léčivá potravina, ale klíče k výrobě kefíru nebyly sdíleny až do počátku 20. století.Skutečný příběh o podvodu, zajetí a odplatě
Vzhledem k tomu, že mléčný kefír byl přísně střeženým tajemstvím, tak jak se tedy vůbec stal známějším? Tady se příběh mléčného kefíru stává ještě zajímavějším..Ruský imunolog Dr. Ilja Iljič Metchnikoff (který v roce 1908 obdržel Nobelovu cenu za práci o imunitě) se začal zajímat o poznání příčin výjimečné dlouhověkosti lidí v oblasti Kavkazu a dalších regionech. Metchnikoff dospěl k závěru, že zakysané mléko, včetně mléčného kefíru, je jedním z klíčů k dlouhověkosti a vitality. Po vydání Metchnikoffovy knihy Prodloužení života v roce 1907 se Všeruská lékařská společnost rozhodla oficiálně používat mléčný kefír jako léčebnou kůru per své pacienty.Bratři Blandové z Moskevské mlékárny byli pověřeni Všeruskou lékařskou společností získat kefírová zrna od kmenů v kavkazských horách. Kmeny však odmítly bratrům Blandovům prodat jakákoli kefírová zrna kvůli stávajícím legendám a ochraně tajemství. Bratři tedy přišli s plánem, jak získat kefírová zrna: pošlou krásnou ženu na dvůr kmenového prince Beka-Mirzy Barchorova a ona jako lákadlo získá nějaká kefírová zrna. Pro tuto významnou misi byla vybrána Irina Sakharova, zaměstnankyně bratří Blandovů [5].Přestože se Irině podařilo upoutat zájem prince Barcharova, odmítl jí dát jakákoli kefírová zrna. Irina odešla od prince, avšak ten vyslal domorodce, aby ji zajali s úmyslem donutit ji vzít si ho. Bratři Blandovští provedli záchranu Iriny dříve, než se mohl uskutečnit nucený sňatek. Když Irina předložila carovi svou stížnost, princ Barcharov dostal příkaz, aby Irině odplatil. Přestože jí bylo nabídnuto zlato a šperky, Irina odmítla. To, co si vytrpěla, mohlo být kompenzováno jediným způsobem: kefírovými zrny. A tak Car oficiálně nařídil princi Barcharovovi, aby dal Irině 10 liber kefírových zrn! (toto je skutečný příběh) Kefír jako národní lidová medicínaJakmile měli bratři Blandovští zrna mléčného kefíru, začali vyrábět kefír pro již zmíněnou Všeruskou společnost lékařů. Kefír byl reálně používán v ruských nemocnicích k léčbě široké škály stavů včetně poruch trávení, rakoviny, arterosklerózy a tuberkulózy [ 5 ]. Dokonce i nyní se kefír běžně používá pro nemocniční pacienty, kojence a nemohoucí lidi ve východní Evropě [ 7 ].Do 30. let 20. století se kefír vyráběl ve velkém, aby uspokojil širokou veřejnou poptávku v Rusku. Trvalo několik desetiletí, než byl komerční proces výroby kefíru ve velkém měřítku zdokonalen. Mléčný kefír byl zaveden do západního světa v 60. letech 20. století. V poslední době se mléčný kefír stal velmi žádanou potravinou s rychle rostoucím globálním trhem. V současné době mnoho spotřebitelů, kteří dbají na své zdraví, používá pravá kefírová zrna ke snadné výrobě vlastního řemeslného mléčného kefíru doma. Na rozdíl od komerčního kefíru, který byl vyvinut v Rusku, je většina komerčně připraveného kefíru na dnešním trhu vyrobena z přímo nastavených práškových kefírových kultur. Tyto práškové kultury obsahují podstatně méně probiotických kmenů než kefírová zrna (někdy pouze 2-3 a navíc neaktivních ve výsledném produktu ve srovnání s 28+ v tradičním domácím z tibetské houby a aktivních), ale produkují masově konzistentnější komerční produkt. Co je nejdůležitější, od pradávných počátků až po současnost je mléčný kefír opravdovou superpotravinou, která obohacuje zdraví lidstva.