Spirulina je zelenomodrá řasa, která se vyskytuje zejména v jezerech tropických a subtropických oblastí a v říčních tocích. Je velice bohatá na kvalitní bílkovinu (58 % proteinů, např. maso 25 %, vejce 50 %) obsahující všechny aminokyseliny. Kromě toho je spirulina skvělý detoxikant, zdroj beta-karotenů, vitamínů, antioxidantů a řady zdraví velmi prospěšných látek. Spirulina od Iswari je v práškové lehce stravitelné formě a chutná podobně jako ostatní řasy. Lze ji tedy použít do salátů, polévek, kuskusu, rizota, guacamole, rýže (sushi), apod.
Tablety jsou vyrobeny pouze tlakem, neobsahují žádné pojivové látky. Jedná se o 100% čistou spirulinu.
Skvělý detoxikant
Mimořádně vysoký obsah kvalitní bílkoviny
Bohatý zdroj antioxidantů, beta-karotenů a vitamínů
Zvyšuje imunitu
Spirulina je jednou z nejstarších forem života na zemi. Jako součást jídelníčku byla známa již některými prastarými kulturami. Např. pro obyvatele dnešní oblasti Mexico City byla po několik tisíciletí hlavním zdrojem vysoce kvalitní bílkoviny. Je známo, že Aztékové ji konzumovali před příchodem Španělů společně s kakaem.
Spirulina má velmi vysokou nutriční hodnotu díky mimořádně vysokému podílu bílkovin a absenci celulózy v bunečné stěně. Proto je vhodná jako potravinový doplněk pro osoby se sníženou schopností příjmu potravin. Ze všech živých organismů je podíl bílkoviny u spiruliny nejvyšší – mezi 65 % až 71 %. Kromě toho protein spiruliny obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Proteiny se nejen podílejí na tvorbě svaloviny, ale jsou důležité i pro celkový metabolismus. Pokud si uvědomíme, že při tepelné úpravě masa a vajec je zhruba 50 % bílkoviny zničeno, stává se spirulina výborným doplněkem naší potravy.
Spirulina obsahuje mimořádně vysoké hodnoty antioxidantů v podobě beta-karotenu, chlorofylu, zeaxantinu a phycocyaninu.
Dále ve spirulině nalezneme velmi vysoké hodnoty gama-linolenové kyseliny (GLA), která patří mezi nenasycené mastné kyseliny.
Byla provedena studie na 270 dětech žijících v zamořené oblasti Černobylu, které trpěly zvýšenými alergickými reakcemi. Jejich stav se razantně zlepšil po šesti týdnech požívání 5 g spiruliny denně.
Spirulina působí na naši imunitu díky vysokým obsahům beta-karotenu, lipo-polysacharidům LPS a phycocyaninu.
Aminokyseliny a sacharidy obsažené ve spirulině se velmi lehce vstřebávají. Tím jsou v krvi udržovány dostatečně vyskoké hladiny těchto látek a tak mozek nevysílá časté signály hladu.
Z vitaminů je spirulina bohatá na vit. sk. B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12 - ten v případě spiruliny na základě výzkumů nezvyšuje jeho množství v krvi, avšak společně s phycocyaninem napomáhá využití železa pro krvetvorbu), vit. E a H. Z minerálů pak spirulina obsahuje celé spektrum stopových prvků, např. draslík elektrolytická rovnováha), fosfor (hustota kostí, trávení), hořčík (zdraví kostí a zubů, činnost svalů a srdce, vstřebávání vit. C, B a bílkovin), mangan (činnost enzymatického systému, stabilizace hladiny cukru v krvi), selen (antioxidant), vápník (zdraví kostí a zubů, přenos nervových vzruchů), zinek (enzymatická složka), železo (složka hemoglobinu, přenos kyslíku).
Složení:
100% čistá prvotřídní řasa Spirulina (Spirulina platensis)
Nutriční hodnoty ve 100 g:
Energie 290 kcal/1214 kJProteiny 57,50 gTuky 7,70 gSacharidy 23,90 g Vláknina 3,60 gSodík 1048 mg
Složení ve 100 g čisté řasy:
Obecné složení:
protein: 55-67 g,
tuky: 6-8 g,
vláknina: 2-6 g,
popel: 6-8 g,
uhlohydráty: 12-20 g,
voda: 4-7 g.
Vitamíny:
karotenoidy: 300 mg,
beta-karoten: 258 mg,
Pro Vitamin A: 430,000 IU,
vitamín B: 14,8 mg,
vitamín B2: 4,2 mg,
vitamín B: 60,7 mg,
vitamín B12: 0,23 mg,
vitamín E: 6,6 mg,
kyselina pantotenová: 0,8 mg,
niacin: 16 mg,
inositol: 70 mg,
biotin: 0,025 mg,
kyselina listová: 0,061 mg,
chlorofyl: 1 500 mg,
fykocyanin: 12 000 mg.
Minerály:
fosfor: 914 mg,
sodík: 340 mg,
vápník: 171 mg,
hořčík: 260 mg,
draslík: 1 770 mg,
železo: 75 mg,
mangan: 4 mg,
měď: 0,48 mg,
selen: 0,014 mg.
Esenciální aminokyseliny:
leucin: 5 020 mg,
izoleucin: 3 170 mg,
lyzin: 2 700 mg,
methionin: 2 200 mg,
fenylalanin: 3 900 mg,
threonin: 2 780 mg,
tryptofan: 840 mg,
valin: 3 480 mg.
Neesenciální amino kyseliny:
alanin: 4 110 mg,
arginin: 3 060 mg,
kyselina asparagová: 5 470 mg,
cystin: 650 mg,
kyselina glutamová: 8 020 mg,
glycin: 2 850 mg,
histidin: 1 090 mg,
prolin: 2 040 mg,
serin: 2 740 mg,
tyrozin: 2 050 mg.
Mastné kyseliny:
kyselina linolová: 1 g,
gama-linolenová: 1,25 g.
Těžké kovy:
As
Pb
Zinc 5 mg Hg ND,
Cd
Spirulina je přírodní produkt a její nutriční hodnoty jsou předmětem lehké sezónní odchylky.
Způsob použití:
První den konzumujte 3x denně jednu tabletu po jídle. Každý den přidejte ke každé dávce jednu tabletu, tak abyste po týdnu konzumovali 3x denně 7 tablet. Nepřekračujte denní dávku!
Balení:
125 g
Upozornění:
Pravidelná konzumace spiruliny není vhodná pro těhotné a kojící ženy, protože toxické látky se vylučují mj. tělními tekutinami vč. mateřského mléka!