109,00 Kč
Přejít do obchodu
Bazalka pravá, lat. Ocimum basilicum, je bylina výrazné chuti a vůně. Vůni má aromatickou po mentolu. Chuť je jemně kořeněná, až palčivá. Zmínky o jejím původu jsou již ve staroindických mýtech a legendách ze 4. až 6. století. Pěstuje se po celém světě a za stovky let bylo vyšlechtěno až 60 různých kulturních forem této rostliny. Do Evropy se ale dostala až v 16. století.
Používá se jako dekorativní a okrasná rostlina, v gastronomii, ale uplatnění nachází i v domácí kosmetice a ve fytoterapii, destiláty z natě slouží k výrobě parfémů a éterických olejů, taktéž jako přirozený odpuzovač hmyzu.
Bazalka pravá podporuje duševní a kognitivní činnost, má vliv na krevní oběh. Přispívá k udržení normálních funkcí dýchací soustavy, podporuje normální trávení a vylučování vody z organismu. Má uklidňující a relaxační účinky, je doporučována pro zkvalitnění spánku.
Nejčastěji používanou a nejvíce pěstovanou ve světě i u nás je bazalka pravá. V Itálii patří mezi základní koření, které je neodmyslitelnou součásti každé kuchyně a téměř každého pokrmu.
Použití v kuchyni:
k přípravě salátů,
sušená bazalka jako koření zejména na maso, ryby, luštěniny,
k ochucování tvarohu a uzenin,
do polévek a omáček.
Doporučené dávkování a způsob přípravy: Jednu čajovou lžičku sušené nati přelijeme 250 ml horké vody a necháme 10 min. louhovat. Poté scedíme a takto připravený čaj užíváme 1–2× denně. Je vhodná i jako koření dle chuti.
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu a pro individuální použití
Používá se jako dekorativní a okrasná rostlina, v gastronomii, ale uplatnění nachází i v domácí kosmetice a ve fytoterapii, destiláty z natě slouží k výrobě parfémů a éterických olejů, taktéž jako přirozený odpuzovač hmyzu.
Bazalka pravá podporuje duševní a kognitivní činnost, má vliv na krevní oběh. Přispívá k udržení normálních funkcí dýchací soustavy, podporuje normální trávení a vylučování vody z organismu. Má uklidňující a relaxační účinky, je doporučována pro zkvalitnění spánku.
Nejčastěji používanou a nejvíce pěstovanou ve světě i u nás je bazalka pravá. V Itálii patří mezi základní koření, které je neodmyslitelnou součásti každé kuchyně a téměř každého pokrmu.
Použití v kuchyni:
k přípravě salátů,
sušená bazalka jako koření zejména na maso, ryby, luštěniny,
k ochucování tvarohu a uzenin,
do polévek a omáček.
Doporučené dávkování a způsob přípravy: Jednu čajovou lžičku sušené nati přelijeme 250 ml horké vody a necháme 10 min. louhovat. Poté scedíme a takto připravený čaj užíváme 1–2× denně. Je vhodná i jako koření dle chuti.
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu a pro individuální použití
další informace