249,00 Kč
Přejít do obchodu
Jaká je správná forma vitamínu B12?3 typy kobalaminů používaných v doplňcích B12
- Porphyra (řasa nori) - (cca 32,3 mcg B12 / 100 g sušiny)
- Enteromorpha (řasa) cca 63,6 mcg B12 / 100 g sušiny - převážně obsahují koenzymy formy (5'-deoxyadenosylcoblamin a methylcobalamin vitaminu B12 nebo hydroxokobalaminum (nebo obojí).Navíc bylo zjištěno, že při pH 2,0 došlo pouze k 50% štěpení B12. Studie uvádí, že kromě těchto 2 rodů jiné jedlé řasy obsahují buď žádné nebo stopové množství vitamínu B 12.Chlorella obsahuje taktéž stopy aktivního vitamínu B 12, i když dle zjištění se množství velmi liší a podstatné množství vitamínu B 12 v komerčně dostupných doplňcích obsahuje velké množství pseudovitaminu B12, který je neaktivní u lidí (mikrobiologická testovací metoda, u hub čištění korinoidů s využitím kapalinové chromatografie/hmotnostní spektrometrie).Taktéž bylo zjištěno, že fermentovaná zelenina za použití probiotických kultur neobsahuje závratné množství vitamínu B12. Některá zelenina (brokolice, chřest) pouze slabě detekované množství, dále Kimuchi/Kimchi (
- Hydroxycobalamin
- Kyanocobalamin
- Methylcobalamin
- Studie naznačují, že methyl B12 je lépe využit a zachován v těle
- Methyl B12 je bioaktivní forma vitamínu B12
- Methyl B12 je už aktivní formou coenzymu – přirozenou formou pro vaše tělo
- pomáhá udržovat normální hladinu energie
- podporuje zdravé nervové činnosti, včetně duševní bdělosti (poskytuje podporu pro lepší paměť, duševní jasnost a soustředění)
- podporuje normální hladinu homocysteinu pro zdravé srdeční funkce
- pomáhá při příležitostném stresu a nespavosti (B12 hraje důležitou roli v produkci melatoninu)
- podporuje zdravý růst buněk a jejich ochranu (napomáhá buněčné dlouhověkosti)
- podporuje normální funkce imunitního systému
- podporuje normální metabolismus sacharidů a tuků
- Vegani – Vitamín B12 se nevyskytuje v potravinách rostlinného původu, nejsou-li fermentovány. Vitamín B12 se tedy nachází téměř výhradně v živočišných tkáních. Pozor na zdroje vitamínu B12 v rostlinné potravě, říká se jim B12 analogy – forma, která neposkytuje všechny benefity skutečného živočišného zdroje B12.
- Starší – ztrácí se schopnost absorpce (většina lidí ve věku nad 50 let má omezenou schopnost absorbovat B12).
- Dospělí – v případě infekce Helicobactor pylori a snížené schopnosti produkovat kyselinu chlorovodíkovou v žaludku, která uvolňuje vitamín B12 v potravě; a lidé s poruchou vstřebávání kobalaminu.
- Porphyra (řasa nori) - (cca 32,3 mcg B12 / 100 g sušiny)
- Enteromorpha (řasa) cca 63,6 mcg B12 / 100 g sušiny - převážně obsahují koenzymy formy (5'-deoxyadenosylcoblamin a methylcobalamin vitaminu B12 nebo hydroxokobalaminum (nebo obojí).Navíc bylo zjištěno, že při pH 2,0 došlo pouze k 50% štěpení B12. Studie uvádí, že kromě těchto 2 rodů jiné jedlé řasy obsahují buď žádné nebo stopové množství vitamínu B 12.Chlorella obsahuje taktéž stopy aktivního vitamínu B 12, i když dle zjištění se množství velmi liší a podstatné množství vitamínu B 12 v komerčně dostupných doplňcích obsahuje velké množství pseudovitaminu B12, který je neaktivní u lidí (mikrobiologická testovací metoda, u hub čištění korinoidů s využitím kapalinové chromatografie/hmotnostní spektrometrie).Taktéž bylo zjištěno, že fermentovaná zelenina za použití probiotických kultur neobsahuje závratné množství vitamínu B12. Některá zelenina (brokolice, chřest) pouze slabě detekované množství, dále Kimuchi/Kimchi (
další informace